Sanatatea pe primul loc

mereusanatos



ioana.macar@gmail.com

Raceli si gripe

24.01.2013 17:42

Cine se poate lauda, la sfarsitul sezonuli rece, ca n-a racit nici macar o data? Fie ca te pricopsesti u o forma usoara de raceala sau chiar cu o gripa, simptomele sunt extrem de suparatoare. Alunga febra, desfunda nasul si calmeaza durerile de gat cu ajutorul plantelor!

Multe afectiuni sunt insotite de febra, un simptom care arata ca organismul lupta cu invadatorii – virusuri sau bacterii.

Scade febra fara medicamente!

Desi este un semn bun, ea poate fi periculoasa cand creste foarte mult. Daca se incadreaza intre 37 si 38 grade C, s-a instalat o stare subfebrila, iar temperaura se scade cu comprese reci sau un antiinflamator, dar, cand depaseste aceasta valoare, febra devine periculoasa prin supraincalzirea organismului si aparitia starilor de confuzie mentala si a convulsiilor ce pot duce chiar la deces. In cazul febrei, se recomanda consumul multor lichide si repaus la pat. Ceaiurile sunt bine-venite, mai ales cele terapeutice, care, prin actiunea lor, determina nu doar hidratarea corpului, ci si combaterea febrei.

Ceai de hamei – are efect sudorific si e recomanda in starile gripale si pentru usurarea somnului. Intrucat provoaca somnolenta, ceaiul este indicat doar seara. Toarna o cana cu apa fiarta peste doua lingurite cu hamei uscat, dupa zece minute, strecoara si bea cand este caldut.

Infuzie de flori de tei – teiul este un arbore care poate trai peste 1.000 de ani. Pentru unele popoare, era copacul sacru al indragostitilor, care aducea fertilitatea si prosperitatea. Pana in zilele noastre, a ramas remediul racelii, gripei si febrei. Se face infuzie din 1-2 lingurite cu planta la 250 ml de apa, se fierbe 2-3 minute si se lasa vasul 10-15 minute acoperit

Cretusca – este si ea utila in scaderea febrei, in special cea cu cauza virala (gripa si raceala). In 200 ml de apa clocotita, se pun 1-2 lingurite cu planta, se lasa 10 minute, apoi se strecoara. Se recomanda doua cani pe zi.

Soc – contine vitamina C, care ajuta la tinerea sub control a febrei, precum si potasiu, ce regleaza echilibrul apei din organism. Se folosesc florile sub forma de infuzie preparata din 1-2 lingurite si 250 ml de apa clocotita. Se recomanda doua cani pe zi.